Як навчити дитину дбати про екологію?

15 июля 2021

Привіт, я — Аліна, власниця та ідейна натхненниця бренду TARLINI home. На момент написання статті моєму синові Оресту виповнилося 2,5 рочки. Моя родина сповідує філософію eco-friendly, тому з перших місяців життя я прищеплюю сину любов до навколишнього середовища та свідоме споживання. Яким чином? Зараз усе розповім.

● Багаторазові підгузки.

Ви навіть не уявляєте, скільки сміття генерується від однієї дитини! Тож ми вирішили використовувати багаторазові підгузки від народження сина. Це легко, бюджетно та дуже екологічно. Ще на курсах для вагітних мені порадили багаторазові підгузки німецького бренду Disana. Для мене це просто топ! Але вам раджу купити по 1 екземпляру різних підгузків, порівняти та обрати ті, що сподобаються найбільше.

● Мінімум іграшок.

Не подумайте, що я в чомусь обмежую дитину. Зовсім ні. Просто я не купую все, що хоче малюк. Так я виховую повагу до іграшок, які в нього є, а також розуміння цінності речей. Також ми часто купуємо вживані речі на OLX — там безліч дитячих товарів! Вторинне використання значно краще для екології, ніж постійна покупка нових іграшок. До того ж дітки дуже швидко ростуть та втрачають інтерес до розважалок.

● Еко-предмети першої необхідності.

У сина є власна авоська, а в ній — його «скарби»: багаторазова пляшечка для води, металеві трубочки, стаканчик щоб замовити сік або чай на прогулянці, а також вологі серветки без пластику, які можна компостувати.

● Подарунки.

Наші друзі та рідні знають, що не потрібно робити Оресту подарунки просто так. Перед Днем народження сина я складаю список бажаних подарунків на різний бюджет, щоб кожен обрав комфортний варіант. Таким чином дитина отримує саме те, що їй потрібно.

Харчування.

Ми розповідаємо Оресту, звідки беруться ті чи інші продукти та чекаємо, поки він підросте та буде розуміти, що їсть. Наразі Орест переважно харчується рослинною їжею з мінімальною кількістю молочних продуктів. Ми не забороняємо йому пити коров'яче молоко, але син бере з нас приклад та замовляє фундучне, вівсяне або гречане.

У нашому раціоні немає м'яса. Якщо син підросте та вирішить спробувати, ми не станемо забороняти, адже не маємо права приймати таке важливе рішення за іншу людину, хоч і маленьку. Це наша батьківська позиція, і ви маєте повне право її не поділяти, адже у кожній родині діють власні правила.

Якщо вам цікава екологічна тема, підписуйтесь на мій Instagram @alina.olive та не соромтеся ставити питання в direct. Залюбки відповім та поділюся досвідом.