Комбуча: готуємо вдома та зміцнюємо імунітет

13 августа 2021

Привіт, на зв'язку Аліна — власниця та ідейна натхненниця бренду TARLINI home, а ще — затятий фанат комбучі. Готувати цей напій простіше простого: достатньо зробити її один раз, а потім можна пити роками. Наприклад, я п'ю домашню комбучу понад рік, а моя знайома використовує той самий гриб понад 10 років! Хочете так само? З радістю поділюся рецептом.

А що таке комбуча?

Якщо ви не в темі, швиденько розкажу. Комбуча — це натуральний ферментований напій на основі чайного гриба, чаю та цукру. Особливої популярності вона набула в Китаї, а потім “дійшла” і до нас. Комбуча покращує травлення, знижує ризик серцево-судинних захворювань, містить багато антиоксидантів та вітамін С. А ще комбуча рятує від спеки та спраги.

Дуже зручно, коли гриб “живе” у лимонадниці з краником і виробляє комбучу раз на 2-3 дні. Просто зливаєш готовий напій, насолоджуєшся райським смаком, а у лимонадницю заливаєш новий чай.

Рецепт домашньої комбучі.

Вам знадобляться всього 2 інгредієнти:

  • чайний гриб (можна придбати в Інтернеті, наприклад, я купувала свій на OLX, попросити у знайомих і навіть просто купити пляшечку комбучі у найближчій кав'ярні та виростити з неї гриб! Круто, правда?);
  • солодкий чай (чорний, зелений, улун або пуер).

Готуємо.

  1. Візьміть скляну банку об'ємом не менше 3 л.
  2. Заваріть звичайний чай, який ви любите, та додайте цукор на свій смак.
  3. Покладіть гриб у банку та залийте чаєм кімнатної температури. Накрийте банку марлею та поставте у темне тепле місце. За 2-5 днів комбуча буде готова.
  4. Для зручності зливаємо напій у лимонадницю та насолоджуємося комбучею, а гриб знову заливаємо солодким чаєм.

Як доглядати за чайним грибом.

  • Важливо, щоб у комбучі не було чаїнок або шматочків цукру, тому потрібна марля.
  • Раз на місяць потрібно промивати гриб водою, а якщо з'явився зайвий шар, віддавати його друзям чи продавати. Ось вам і пасивний дохід)) До речі, не бійтеся брати гриб у руки: він тільки виглядає трохи “зловіщим”, але насправді від тактильно приємний.
  • Тримайте гриб якомога далі від прямих сонячних променів та протягів.
  • Якщо для вас комбуча — це суто літня guilty pleasure, можете відправити гриб на зимівку у холодильник до наступного літа. Також можна залишити його прямо в чаї, а через деякий час злити, промити гриб та залити новий чай.

Смачного!