Переймаємо британський досвід: 10 корисних еко-звичок

25 октября 2022

Привіт, з вами Аліна — співзасновниця магазину домашнього декору TARLINI home. Більшу частину свого життя я дбаю про навколишнє середовище, впроваджую еко-звички та пропагую їх через свій бізнес та соцмережі.

Через російську агресію довкілля України зазнало збитків на десятки мільйонів євро. Токсичні речовини, які виділяються під час обстрілів, щодня забруднюють ґрунт, воду та повітря. Горять ліси. Страждає морська фауна. Мільйони гектарів природних заповідників залишаються під загрозою. Комусь може здатися, що еко-звички зараз не на часі, але, на мою думку, ми маємо робити все можливе, щоб рятувати довкілля та природні ресурси вже СЬОГОДНІ, а не після перемоги. Якщо ви погоджуєтеся зі мною, читайте далі.

Я з Харкова, але через війну тимчасово мешкаю між Лондоном та Львовом. Мені дуже цікаво, як британці облаштовують свій побут та які еко-звички роблять довкілля Великобританії набагато кращим, ніж в Україні. Хочу поділитися своїми спостереженнями та практичними порадами, які може використовувати кожен у себе вдома. 

У сфері захисту природи немає святих. Великобританія також має безліч проблем, але британці дуже стараються! Тут взагалі модно старатися, якщо йдеться про добру справу. Наприклад, сусіди охоче діляться один з одним лайфхаками, які дозволяють жити більш екологічно. Мені до вподоби така мода, адже вона рятує планету. Не буду втомлювати вас лонгрідами – краще покажу наочні приклади на власних світлинах.




Не буду втомлювати вас лонгрідами – краще покажу наочні приклади на власних світлинах.

Це моє робоче місце в Лондоні. Я працюю та час від часу дивлюся у вікно: на зелень, птахів, білок, комах. Іноді навіть лисиці пробігають! Це і є мотивація вести екологічний спосіб життя – заради збереження природи та фауни.









Британці розділяють сміття на папір, пластик, скло і т.д. 

Цим вже нікого не здивуєш. У багатьох є діжки-компости для органічних відходів. Знаю, що в Україні компостні ями популярні у селищах, але потрібно навчитися робити так само і у містах.











Знаєте, що у блендері? 

Яєчна шкаралупа! Її ополіскують, запікають в духовці та подрібнюють до фракції борошна, щоб потім удобрювати компост.










Листя не викидають у смітники – це ж органіка! 

До неї ж відправляють і фрукти, що впали з дерев.









Багаторазові восковані серветки рятують від пакетів та дуже виручають на кухні. 

До речі, такі можна придбати в TARLINI.











Ви ж у курсі, що найкращий спосіб утилізації – це повторне використання? 

Так от, в Британії навіть фольгу для запікання використовують кілька разів.












Впевнена: мало не щодня ви купуєте щось у подібних судках.

Наприклад, ягоди чи фрукти. Що з ними робити? Все просто: повертати на ринок бабусям.









Тепер про воду та пластикові пляшки. 

Нібито всі в курсі, але морські мешканці продовжують помирати через пластик у шлунку. Рішення банальне – носити із собою багаторазову пляшку. Я користуюся застосунком Refill, що показує, де можна набрати воду у свою тару в різних куточках світу. 










У Великобританії дуже популярні застосунки, через які можна віддати або продати за незначну суму непотрібні речі.

До прикладу, британці швидше зацікавляться вживаним пилососом, ніж новим, щоб подарувати йому друге життя. Це дуже круто, а головне – просто! Наприклад, вже сьогодні ви можете подарувати комусь залишки парфумів або пів баночки крему для обличчя, який вам не потрібний. Мій улюблений застосунок — Trash nothing.






І наостанок залишу світлину, яка чудово характеризує ставлення британців до навколишнього середовища: навіть смітник заслуговує на друге життя!

Дякую, що дочитали до кінця. Сподіваюся, я надихнула вас на нові еко-звички. Якщо так, обирайте товари для екологічного життя у tarlini.com.ua Там багато крутих речей)